O řasách

Zde najdete všechny zajímavosti, účinky a další informace, které by vás o řasách mohli zajímat.

Dillisk či Dulse aneb vegetariánská slanina

Dillisk nebo Dulse je tmavě červená mořská řasa. Stává se velmi oblíbená  v kulinářských kruzích, chutná jako – věřte nebo ne – slanina.

 

Je vynikajícím zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů a dobrým zdrojem jódu, vlákniny a bílkovin. Díky své vysoké nutriční hodnotě se tradičně používá k léčbě různých zdravotních stavů, jako je artritida, osteoporóza či obezita.

Může se jíst syrová nebo vařená a často se používá jako koření nebo ozdoba do polévek, salátů a dalších jídel.

Nedávné studie ukázaly, že mořské řasy Dulse mohou pomoci zlepšit kardiovaskulární zdraví snížením hladiny cholesterolu a krevního tlaku. Může také pomoci posílit kognitivní funkce a chránit mozek před poškozením souvisejícím s věkem. Kromě toho jsou mořské řasy Dulse studovány pro své potenciální vlastnosti prevence rakoviny, díky tomu, že pomáhá snižovat záněty v těle vysokým obsahem antioxidantů.

Obsahuje vitamíny (A, B6, B12, C), minerální látky (zejména železo, hořčík, vápník a draslík), vlákninu a antioxidanty. 

U nás můžete zakoupit Dulse posypku na saláty,  a nebo kusovou řasu Dulse.

 

 

 

Irský mech a jeho prospěšnost

Irský mech Chondrus crispus je běžná jedlá červená mořská řasa

1.Irský mech se v Irsku používá od počátku 19. století jako lidový lék na respirační onemocnění.
Antimikrobiální, protinádorové a antivirové látky Carrageen Moss pomáhají při léčbě infekcí a respiračních onemocnění, jako je bronchitida, zápal plic, bolest v
krku a další plicní poruchy. Má také schopnost absorbovat a vylučovat přebytečné tekutiny z těla.

2.Irský mech obsahuje Citrulin-Arginin- jedná se o stabilní dipeptid, který zlepšuje biologickou dostupnost argininu tím, že zvyšuje hladinu energie pokožky,
podporuje růst buněk a metabolismus a chrání pokožku. Kromě toho uvolňuje arginin a citrulin, aminokyseliny , které jsou důležitými zdroji
dusíku a jsou nezbytné pro syntézu bílkovin a kolagenu. Citrulin-arginin je indikován k prevenci a zlepšení stárnutí pokožky. Působí jako ochrana pokožky v
extrémních podmínkách, jako je chladné a suché klima, znečištění a klimatizace. Napomáhá také hojení ran.

3. Irský mech se hojně využívá i k vaření.
Nejčastěji využívá jako zdroj karagenanu, což je látka podobná agaru. Pro svou schopnost gelovatění je mech oblíbeným pomocníkem při přípravě (raw)
dezertů. Poslouží stejným způsobem jako želatina. Na rozdíl potravinářského želé má gel z irského mechu rostlinný původ. Zahuštění omáček, polévek.

4. S irským mechem se setkáme v potravinářství i farmacii či drogerii
Karagen je přírodní polysacharid získaný z červených mořských řas, jako je druh Chondrus crispus z mořských řas
(Rhodophyceae). Je také známý jako karagenový mech, irský mech a carraigin.
V potravinářských výrobcích jej lze nalézt v čokoládovém mléce, pudinku, jako pojivo ve zpracovaných lahůdkách, lze ho použít jako veganskou alternativu
k želatině i jako zahušťovadlo. Karagenan lze také nalézt ve farmaceutických formulacích a kosmetice. Mezi další použití patří jeho
role v nepotravinářských produktech, jako jsou zubní pasty nebo gely pro osvěžení vzduchu.

Proč jíst mořské řasy

Zvažujete, proč zařadit mořské řasy do jídelníčku? A proč je konzumovat v podstatě denně?
Ano, obohat´te své jídlo mořskými řasami! Né nadarmo se jim říká mořská zelenina.

Fakta

  • mořské řasy jsou bohaté na vlákninu, minerály, jód, enzymy
  • mořské řasy obsahují kvalitní bílkoviny, které jsou navíc pro tělo dobře stravitelné i vstřebatelné
  • mořské řasy mají tvz. pátou chuť UMAMI
  • mořské řasy jsou přírodní náhradou soli, dodávají slanou chut´ a mají o 70% méně sodíku
  • mořské řasy jsou zásadotvorné, obsahuji chlorofil
    zkrátka je to takový přírodní multivitamín.

Možnosti konzumace

  • smootýčko, koktejly, ...
  • máčené, vařené, pečené, sušené, ...
  • posypky - vločky - do salátů, pomazánek, něco jako koření ...
  • existuje mnoho způsobů, jak je zařadit do jídelníčku.
 Doporučujeme mít tedy doma od každé řasy malý sáček, denně konzumovat malé množství, ideálně na střídačku. 
Pokud se vám nechce nic zdlouhavě vařit, načítat recepty a přemýšlet JAK to udělat. Využijte tzv. posypky, řasy ve formě vloček, které se mohou sypat na každý pokrm.

 
3 položek celkem