Tradičně se používá při léčbě nachlazení.
Napomáhá hubnutí. Tím, že karagenan na střevní stěně vytvoří gelovou vrstvičku, pomáhá zpomalovat vstřebávání tuků a cukrů. Tato vrstvička může také částečně chránit střevní stěnu.
Další názvy: irský mech, Puchratka kadeřavá
Typ: Červené řasy
Chuť: Mírně sladká
Textura: Při jemném uvaření má příjemný říz. Hladká, lehká textura v omáčkách a želé.
PŘÍPRAVA:
K rehydrataci: Namočte do studené vody po dobu až 5 minut s trochou soli
Solené: Před použitím sůl důkladně omyjte
Čerstvé: Před použitím důkladně opláchněte
Gel: Vařte v mléce nebo vodě asi 10-20 minut, před použitím přeceďte.
NÁVOD NA VAŘENÍ:
Irský mech se nejčastěji využívá jako zdroj karagenanu, což je látka podobná agaru. Želatinový extrakt se používá jako doplněk stravy, jako součást želé, na zahuštění a stabilizaci potravinových výrobků.
V Irsku a některých částech Skotska se řasa uvaří v mléce, přecedí, osladí cukrem a ochutí vanilkou, skořicí, whiskey, nebo brandy. Výsledný produkt je želatinová hmota.
Pro svou schopnost gelovatění je mech oblíbeným pomocníkem při přípravě (raw) dezertů. Poslouží stejným způsobem jako želatina. Na rozdíl potravinářského želé má gel z irského mechu rostlinný původ.
Zahuštění omáček, polévek.
VÝŽIVOVÁ HODNOTA:
Vysoký obsah: Bílkoviny, Vláknina, Jód, Vápník, Karagenan, Antioxidanty
Obsahuje: Hořčík, Měď, Síra
Vitamíny: A
Recepty z Irského mechu a dalších řas najdete ZDE.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Irská rodinná společnost sbírající řasy na pobřeží Irska už více jak 100 let. Dávají sí záležet na kvalitě a precizní práci.